27 de juny 2016

El triomf del PP, una bona notícia

Res d'enquestes. Com era de preveure, s'ha imposat la lògica individual de cada elector i la segona part dels comicis a Corts generals ha refermat els corrents de fons que ja es van expressar el 20-D. 

És un fet incontrovertible que Espanya i Catalunya són realitats diferents i diferenciades. L'antagonisme ideològic dels respectius demos ha tornat a quedar palès, com ho demostra el fet que el partit que s'imposa en el conjunt de l'Estat amb el 33% dels vots ocupi el cinquè lloc a Catalunya amb poc més del 13%. Val per tant per a Catalunya allò que diuen els àlbums d'Astèrix: "Un poblet habitat per irreductibles resisteix ara i sempre els invasors". 

Des d'una òptica exclusivament independentista, el resultat és més que bo: magnífic. El problema i la decepció només poden afectar els benaurats que pensaven que una altra Espanya era possible. I certament, Spain is different, però també és irreformable. 

Per tot plegat: 

- És una bona notícia que el PP hagi tornat a guanyar les eleccions de la manera com ho ha fet: millorant el resultat anterior a costa de C's i augmentant la distància amb el PSOE, però sense aconseguir la majoria absoluta. 

- És una bona notícia que la suma de PP i C's no vagi enlloc, perquè això obliga el PSOE a significar-se, ja sia per acció o per omissió; és a dir: o bé els socialistes s'impliquen en la große koalition o bé Pedro Sánchez facilita amb una abstenció la investidura de Mariano Rajoy. 

- És una bona notícia que Unidos Podemos no hagi acomplert les seves expectatives, perquè la traïció hauria estat brutal i, en canvi, la situació actual obliga a En Comú Podem a sortir de dubtes i prendre partit: o bé els comuns es queden de braços creuats davant la perspectiva de quatre anys més de retallades i polítiques neoliberals, o bé s'uneixen a la revolució democràtica catalana i s'involucren en la construcció de la nova República. 

- És una bona notícia que qualsevol acord de les esquerres passi pels partits independentistes, la missió dels quals ha de ser sempre i a tot arreu dificultar la governabilitat de l'Estat, i enfortir les institucions i el Govern de Catalunya. 

- I seria també una bona notícia que PSOE, Unidos Podemos i C's tanquessin l'acord que no van assolir mesos enrere per governar plegats. Llavors s'acabarien d'esvair tots els miratges i caurien moltes benes dels ulls. 

Així les coses, si els comuns s'hi avenen podem intentar de culminar el procés constituent. Si, en canvi, s'estimen més mirar-s'ho tot des de la barrera, llavors l'únic camí que ens queda és reformular el full de ruta i posar rumb a la celebració d'un referèndum unilateral d'independència.