10 de maig 2015

La Garnatxa i Alternativa per Alella - CUP: sembrem la llavor

L'any 2011, la gent que ens vol bé -com diuen els italians- ens demanava, a la gent de La Garnatxa, per què no seguíem a l'Ajuntament, per què no ens tornàvem a presentar a les eleccions. 

Llavors els recordàvem que la nostra entrada en la política institucional va ser accidental i va venir forçada pels esdeveniments. Si feu memòria, obeïa a uns motius de caire urbanístic que calia evitar. El resultat electoral, certament inesperat, ens va permetre d'influir en allò que ens havia mobilitzat, a banda de fer moltes coses més. Ara bé, acomplert l'objectiu no tenia sentit continuar, si no hi havia relleu. Allò era una etapa acabada. 

Han passat 4 anys i la mateixa gent que ens ho preguntava llavors, ens ho ha tornat a demanar: "per què no us presenteu?" 

Personalment, ni la Marta Giralt, ni en Jaume Ponsa, ni jo no ens presentem perquè vam finir un cicle. Però que ningú no s'enganyi: el 2004, La Garnatxa va donar suport a la candidatura de la CUP a les eleccions al Parlament europeu i alguns de nosaltres vam farcir les llistes. El 2012, en motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya, La Garnatxa va prendre la decisió de fer campanya activa a favor de la CUP-Alternativa d'Esquerres. Aleshores, la CUP va treure 170 vots a Alella i tres diputats a la cambra catalana: tres diputats que per a moltes persones s'han convertit en un exemple de coherència, compromís i honestedat. 

Si aquesta gent que ens voleu bé ens seguiu demanant per què no ens presentem segurament és perquè compartiu amb nosaltres la diagnosi que, bo i fent-ho bé el govern municipal en termes generals, en aquests moments no hi ha ningú a l'esquerra d'Esquerra. ERC ha emprès un viatge cap al centre polític que és lícit i comprensible; però això, sumat a la desaparició del mapa local d'altres forces d'esquerres, ha deixat molts alellencs i alellenques sense referent ideològic, orfes de representació en l'àmbit local. 

Quan va començar a gestar-se aquest projecte, que s'ha acabat denominant Alternativa per Alella - CUP, va fer-se pensant que podia fer aquest paper: el de l'esquerra transformadora. També pensàvem que la seva concurrència a les municipals era imprescindible, encara que fos amb una sabata i una espardenya. 

En primer lloc, per oferir una opció atractiva i engrescadora a les persones que no votarien mai ERC, que aquest cop ja no la votarien, o que només la votarien perquè no hi havia res més. 

En segon lloc, per impedir la formació d'un govern de dretes, en cas que les esquerres tradicionals perdessin la majoria. 

I en tercer lloc, per impedir la temptació d'un govern d'ERC amb la dreta. 

Ara, vista l'evolució dels esdeveniments en les darreres setmanes, sembla que aquest perill s'ha esvaït. 

Resta intacta, però, la raó primigènia: sembrar la llavor; posar les bases d'un projecte de futur social i polític per a Alella que no sigui una finalitat en si mateix, ni sigui presoner de cap sigla; sinó una eina de participació i de debat a través de la qual tots i totes puguem incidir i condicionar l'acció municipal. 

I aquí ens teniu, participant d'una assemblea plural i diversa on, hores d'ara, ningú no milita a la CUP. Per això el col·lectiu s'autodenomina Alternativa per Alella, i afegeix el nom de la CUP perquè comparteix no només el final de trajecte que proposa l'esquerra independentista (la independència, la justícia social, els Països Catalans, el feminisme o l'ecologisme), sinó també perquè compartim les seves formes d'expressió.