23 de setembre 2017

Cotarelo a Alella: “Guanyarem per la força del número”

Més de 250 persones s’han aplegat aquest matí al pati de Can Lleonart per conèixer l’opinió del catedràtic madrileny Ramón Cotarelo sobre el moment polític que viu Catalunya, en un acte organitzat per Alternativa per Alella-CUP dins la campanya a favor del sí en el referèndum d’autodeterminació del proper 1 d’octubre. “Les úniques armes de Catalunya són la raó i la voluntat de la gent. I guanyarem per la força del número”, ha pronosticat. 

Cotarelo ha fet una crida a tots els catalans a salvaguardar la unitat d’acció en la defensa de l’eix nacional i deixar per a més endavant les reivindicacions socials. Segons ell, “l’ocupació policial i la suspensió de drets fonamentals a Catalunya respon solament a la qüestió nacional. A canvi de desactivar el referèndum, l’Estat espanyol seria capaç de fer cessions importants en l’àmbit social, tot i que després serien paper mullat”. Per a Cotarelo, el poble català “necessita dotar-se d’un marc jurídic i polític que garanteixi el compliment de les seves decisions” lluny de l’agressió permanent de l’Estat. El ponent s’ha referit a “la meseta” com “l’altra punta del món, on l’enemic ordeix els seus plans” i ha definit Espanya com un “invent de les seves oligarquies en connivència amb les elits catalanes i basques, beneït per l’església catòlica”. 

Un rere l’altre, Cotarelo ha desacreditat els partits, la intel·lectualitat i els mitjans de comunicació espanyols, ja que “tots participen de la tercera restauració borbònica, en què un general va coronar un rei”. Del PP ha dit que és un “partit de lladres i delinqüents, hereu del franquisme”. Dels intel·lectuals i professors que han subscrit manifestos contra el referèndum, que “són gent sense espina dorsal que han substituït pel verb votar la vella proclama apostòlica lejos de nosotros la funesta manía de pensar”. Dels mitjans ha dit que tots tenen instruccions d’acabar amb l’independentisme “a qualsevol preu”. Per últim, ha restat credibilitat a l’esquerra espanyola: “Davant la qüestió nacional, no hi ha dues Espanyes. “Unos machacan y los otros seducen con aquel desparpajo mesetario que plantea una comisión de estudio de no se sabe qué como el que ofrece avalorios o crecepelos a los indios”. Per a Cotarelo, figures venerades pel republicanisme com Negrín i Azaña són fills d’Espartero i de la voluntat d’acabar amb el problema català “d’una vegada per totes”. “No accepten l'alteritat dels catalans, no saben què fer i per això donen pals de cec”, ha reblat. 

Ocupació militar 

“Ni en els anys més durs de l’activitat d’ETA al País Basc, mai no hi ha hagut tantes armes i concentració de forces com ara i aquí”. Per a Cotarelo, Catalunya pateix una veritable ocupació militar, “maquillada sota l’excusa d’un problema d’ordre públic”. L’Estat no mobilitza l’exèrcit per falta de ganes, sinó “perquè està subjecte al comandament únic de l’OTAN i perquè això implicaria reconèixer internacionalment la condició de bel·ligerant a tots dos bàndols, amb la possibilitat d’assistir-ne l’un o l’altre”. En contrapartida, el Govern hi ha desplaçat milers d’efectius de la Policia espanyola i la Guàrdia Civil, “que és un cos militar. D’aquesta manera, l’Estat genera la ficció a escala internacional que es tracta d’un afer intern i s’estalvia la declaració de l’estat d’excepció, segons allò previst en l’article 155 de la Constitució”. 

Intercanvi i sedició 

Cotarelo s’ha declarat “antiespanyol” i s’ha presentat “voluntari per intercanviar-se amb el més anticatalà dels catalans”. Entre aplaudiments, la concurrència s’ha posat dreta i ha entonat el Cant dels Segadors.

Al final de l’acte, l’assemblea d’Alternativa per Alella-CUP li ha regalat una samarreta en record del pedagog llibertari Francesc Ferrer i Guàrdia, fill il·lustre d’Alella afusellat a Montjuïc el 1909, acusat de sedició