24 de desembre 2015

Tota la veritat sobre 'el bolet' i els robatoris

A banda de l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals per a 2016 i del Pla d'Actuació Municipal, en el torn de precs i preguntes posterior a l'ordre del dia del ple extraordinari d'abans d'ahir alguns grups municipals van plantejar diverses preguntes referides als robatoris en domicilis particulars, el concurs per instal·lar una escultura damunt l'engolidor de la Coma Fosca, la sentència que obliga l'Ajuntament a restituir la bandera espanyola, i l'ocupació de sòl públic per part de la promotora immobiliària de Can Calderó. 

Gd'A va demanar raons sobre les tres primeres qüestions, i Alternativa per Alella-CUP sobre la quarta. 

Participació "decisiva" 

Les propostes finalistes, obra de Fili Plaza (a l'esquerra, la guanyadora), Tomàs Bel i Marina Sáez.  
Sobre el concurs per instal·lar una escultura damunt de la rotonda del bolet de Can Sans en honor a l'agermanament amb el poble bretó de Kerfaou, l'alcalde, Andreu Francisco (ERC-Sumem per Alella), va explicar els detalls del procediment i va defensar la tria del lloc i l'elecció de l'obra guanyadora. Sobre el cost econòmic -18.000 euros, tot inclòs- va dir que "a uns els pot semblar molt i a d'altres poc". Sobre la ubicació de la instal·lació va explicar que "el bolet és un lloc amb poca gràcia en l'imaginari col·lectiu que volíem dignificar. Li volem donar una oportunitat per integrar-lo en l'entorn urbà. S'aconseguirà? Ja ho veurem", va declarar. 

La qüestió més controvertida del concurs ha estat el procés de participació ciutadana que havia de servir per escollir l'obra guanyadora entre les tretze opcions que hi van concórrer. Francisco va admetre que possiblement "hi havia més de voluntat que de mètode" i que el període de votacions va ser massa breu: nou dies amb un cap de setmana i un pont de tres festius pel mig. 

Les explicacions no van satisfer el regidor de CDC, Esteve García-Ossorio, per a qui tot plegat "és un bunyol". També s'hi va mostrar disconforme el representant d'Alternativa per Alella-CUP, Oriol Font: "per merèixer la consideració de procés participatiu, aquest hauria d'haver incorporat espais d'informació i discussió". Font va criticar que entre les opcions no s'hagués contemplat la possibilitat de no executar cap escultura, i va negar que la votació popular tingués cap mena d'influència en el resultat ja que només va ser un exercici de "validació o confirmació" del veredicte del jurat. Per acabar, Font va expressar "una opinió personal": "si Caralps va tenir el seu caganer, Francisco tindrà el seu agermanament". 

L'alcalde el va desmentir: "i tant que hi ha incidit la participació ciutadana!". Francisco va explicar que el jurat format per tècnics, polítics i especialistes en la matèria va seleccionar tres obres en un determinat ordre de preferència que el vot ciutadà va alterar i que va fer que la tercera en discòrdia acabés sent la primera. Les tres obres finalistes estaven signades per artistes alellencs: Fili Plaza, Marina Sáez i Tomàs Bel. 

Rècord de robatoris 

Respecte dels robatoris en domicilis particulars, l'alcalde va començar contemporitzador. A l'inici va fer una valoració "d'una certa preocupació perquè en aquests moments ja hem superat les xifres de 2014 després de tres anys [2011, 2012 i 2013] de menor afectació", però al final es va sincerar: "la situació és alarmant. Portem més de cent denúncies entre robatoris i temptatives". 

Estadística de robatoris a Alella, segons fonts municipals.
Entre les mesures per reduir-ne els efectes, el govern preveu "reincoporar tres o quatre agents de Policia Local", la qual cosa tindrà un "impacte lleu" ja que, en el millor dels casos, permetrà d'augmentar la plantilla en un agent per torn de treball. En aquests moments, totes les esperances estan dipositades en la licitació imminent d'una xarxa de càmeres a diversos punts del municipi. Es tracta d'un sistema de lectura de matrícules que té una funció triple: "una dissuasiva, una altra que permetrà actuar en cas de detectar un vehicle sospitós, i una tercera d'investigació posterior del delicte". 

Alternativa per Alella-CUP s'hi mostra escèptica. "El nombre de robatoris no és una tendència evolutiva, sinó aleatòria", va dir Font, el qual va reptar l'alcalde que acredités, si podia, que el sistema és efectiu amb estadístiques dels pobles que el tenen implantat. Un cop més, Font va reclamar que s'estudiï globalment el fenomen i es discuteixin les mesures adients en el marc del Pla de Seguretat Local que s'ha d'elaborar "abans de gastar-se 120.000 euros d'una tacada". 

La bandera espanyola haurà d'esperar

Tot i que la qüestió de les banderes "no és un problema" per a Mercè Marzo, la portaveu de Gd'A va demanar informació sobre el contenciós que enfronta la Delegació del Govern espanyol a Catalunya amb l'Ajuntament d'Alella per l'absència de la bandera espanyola a l'edifici consistorial. L'alcalde va explicar, efectivament, que "la setmana passada vam tenir coneixement que el jutjat de primera instància ens obliga a restituir-la", però que caldrà esperar encara uns mesos perquè "l'Ajuntament recorrerà la sentència perquè sigui una instància superior qui ho estableixi", deixant clar en tot moment que es tracta "d'un mandat legal". En altres circumstàncies, la regidora del PP, Anne Rose Bloss, hi hauria sucat pa, però el dia del ple estava a casa refredada. 

Trifulga per Can Calderó 

Abans de cloure la sessió, el portaveu d'Alternativa per Alella-CUP, visiblement molest "després de dos mesos sense rebre resposta a la nostra instància", va demanar "quant de temps haurem d'esperar més abans no hagi d'apel·lar a la Generalitat perquè sigui ella qui intervingui en l'afer". Un cop més, Font va denunciar que l'empresa immobiliària que gestiona la construcció i comercialització dels habitatges de Can Calderó ha ocupat l'espai públic amb instal·lacions i tanques publicitàries sense la preceptiva autorització municipal. L'alcalde va admetre que la resposta s'està dilatant en excés i que tractarà d'agilitar-la. "L'informe dels serveis tècnics [de reposició de la legalitat urbanística] ja està fet. Només falta la revisió jurídica", va aclarir. "I l'expedient sancionador?", va inquirir el regidor. "No, aquest encara no s'ha obert", va precisar l'alcalde.