Avui fa tot just una setmana, diverses entitats alellenques i un centenar de persones van tributar un emotiu homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió política que va aplicar el règim franquista. Heus ací la notícia emesa pel canal de televisió M1TV.
El lloc triat fou el passeig de la riera de la Coma Clara, als afores del poble; el mateix indret per on entraren les tropes italianes motoritzades procedents del Vallès el gener de 1939 i per on sortiren els veïns d'altres poblacions de l'entorn que l'estiu de 1936 foren ajusticiades d'un tret al clatell a la carretera de Font de Cera. L'acte havia estat organitzat conjuntament per l'Ajuntament i el centre de recerca històrica Cerquem les Arrels per commemorar els 75 anys de la fi del conflicte, coincidint amb l'execució de les sentències de mort dictades al Camp de la Bota el maig de 1939 contra quatre veïns del poble: l'alcalde Antoni Pujadas Nirell, els regidors Salvador Galvany Oliveras i Melcior Perich, i el dirigent de la Unió de Rabassaires Antoni Vidal Ventura.
Entre el públic hi havia alguns familiars i descendents de les famílies que patiren la mort, l'exili i la humiliació d'alguns dels seus membres per les seves idees republicanes i catalanistes. Pensant justament en elles, l'historiador Ramon Anglada va clamar per rescatar de l'oblit tots els "represaliats invisibles", i va destacar la "valentia" de l'Ajuntament a l'hora de recuperar la memòria d'aquell període; una tasca que es va iniciar fa justament una dècada quan es va donar el nom d'Antoni Pujadas a la plaça de can Vera. Com va fer llavors, l'alcalde Andreu Francisco va exalçar els valors de la democràcia i la convivència, i va destacar els progressos que s'han fet aquests anys. Si el 2004 només hi eren les forces d'esquerres, el passat dia 7 la corporació municipal estava àmpliament representada per les regidores de CiU i Gd'A, a més d'ERC-Sumem per Alella i el PSC.
Acabats els parlaments, Francisco va convidar els assistents a agafar una pala i cobrir de terra la càpsula del temps: una urna metàl·lica dins la qual s'hi van dipositar diversos objectes amb la idea que el 2039, quan es compliran 100 anys de l'efemèride, s'obri de nou i es faci memòria de nou.
Cartell commemoratiu de La Garnatxa dipositat a la càpsula del temps. |
L'ANC, la Revista Alella, l'Esplai Guaita'l, La Garnatxa, la Polifònica Joia, els Diables del Vi, la Colla de Gegants, el Club de Futbol Sala, el Casal de la gent gran, l'AMPA de l'escola Fabra, Òmnium Cultural, i així fins a divuit entitats del poble hi van desar algun objecte evocatiu o representatiu dels valors o de la feina que duen a terme: una mostra de la pluralitat, la diversitat i la riquesa del teixit associatiu d'Alella.
Abans de finalitzar, el cantautor alellenc Narcís Perich va interpretar la cançó 1937, un tema punyent sobre la batalla de l'Ebre basat en la novel·la Pedra de tartera de Maria Barbal que el músic va compondre l'any 2009 durant una estada al poble d'Arnes, a la Terra Alta.
Exposició a la tardor
Durant la jornada, els assistents a l'acte van poder veure alguns dels plafons de l'exposició que Cerquem les Arrels està confeccionant sobre la Guerra Civil i les seves conseqüències a Alella, amb la idea que estigui totalment enllestida i pugui visitar-se la pròxima tardor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada