26 d’abril 2012

L'Ajuntament torna a la càrrega contra el peatge

En una entrevista publicada avui a Vilaweb, l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC-Sumem per Alella), ha anunciat que l'Ajuntament reactivarà la campanya de mobilització ciutadana per reclamar la supressió del peatge. Tot sembla indicar que la decisió es podria prendre aquest vespre mateix en el marc de la sessió plenària de la corporació, si bé en l'ordre del dia no hi figura cap proposta en aquest sentit. "Al ple municipal d'avui tornarem a engegar les reivindicacions amb una manifestació. Tornarem a fer campanya per poder entrar i sortir del nostre municipi sense haver de pagar aquest dret de pas de característiques gairebé feudals", ha dit.

En l'entrevista, Francisco denuncia la "injustícia històrica" que suposa haver de pagar "autopistes que són més que amortitzades" i es rebel·la "contra el tracte discriminatori respecte de la resta de l'Estat espanyol" (vegeu  gràfic adjunt). L'alcalde es mostra esperançat amb la campanya ciutadana d'insubmissió No vull pagar, liderada per la plataforma Prou Peatges, i demana al Govern de la Generalitat que reclami a l'Estat "la constitució d'un fons de peatges per a rescatar els de Catalunya". 

Sense notícies del conseller

El passat mes de febrer, l'Ajuntament va suspendre la primera de les concentracions programada a l'estació de peatge després que, el passat 1 de gener, la Generalitat hagués suprimit la bonificació del 100% per a mobilitat obligada. La suspensió tenia data de caducitat -45 dies- i va ser presa com a "gest" de bona voluntat després del compromís adquirit davant l'alcalde pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, de reconsiderar la decisió. 

Els 45 dies fixats s'han vist sobrepassats amb escreix, l'Ajuntament segueix sense tenir notícies del conseller i durant aquest temps s'ha produït un fet inesperat i gens negligible: una nova revolta ciutadana que ha portat centenars de persones a no pagar els peatges. En aquest context, Francisco ja ha advertit que el consistori només admetrà del Departament una solució que sigui, com a mínim, idèntica a l'anterior a l'1 de gener. 

Recordeu que podeu escoltar el ple municipal des de casa per streaming, a partir de les vuit del vespre, clicant aquest enllaç.