10 de juliol 2015

El nou Ajuntament es posa en marxa

Ahir al vespre es va celebrar el segon ple del mandat 2015-2019. Després de la sessió d’investidura del 13 de juny, ahir era el torn del ple d’organització del consistori; també dit de cartipàs perquè té com a finalitat comunicar els decrets d’alcaldia pels quals es deleguen les diverses regidories i s’estableixen les atribucions de la junta de govern local. 

El sou dels regidors

A diferència de l’inici d’altres mandats, el ple va ser una bassa d’oli. La demagògia sobre la remuneració dels polítics locals ha quedat desterrada, si exceptuem les observacions picalloses de la portaveu de Gd’A formulades en directe i a les xarxes socials: “L'alcalde es fixa [sic] un sou de 45.000€ bruts, el màxim que preveu la llei, i el mateix que tindrà l'alcaldessa de Madrid. Enguany, més de 259.000€ del pressupost són per remunerar els 13 regidors i regidores”. 

Efectivament, els comptes municipals destinaran aquest import per atènyer quatre supòsits. D’una banda hi ha els regidors de l’equip de govern amb algun tipus de dedicació horària: l’alcalde (45.000€) i els regidors Fede Salas i Anna Fernàndez (30.000€ cadascun) tindran dedicació exclusiva, mentre que les regidores Isabel Nonell, Glòria Mans (27.300€ cadascuna), Laura Ribalaiga (24.600€) i Anna Alfaro (20.400€) tindran dedicacions parcials en diversa proporció. En segon lloc hi ha els portaveus dels grups municipals que resten a l’oposició, els quals percebran 10.200€ anuals, equivalents a una jornada laboral de 15 hores setmanals. En tercer lloc hi ha les compensacions o dietes per assistència a comissions informatives, plens i/o juntes de govern als dos regidors que, per diverses circumstàncies, no s’han acollit al règim salarial: Teresa Vilaró i Josep Bardés. Per últim tenim les assignacions als grups municipals, que representen un import anual global de 5.165€: 2.335 per a ERC-Sumem per Alella, 810 per a Gd’A i 505 per a CiU, Alternativa per Alella-CUP, PP i PSC.

La proposta de sous i retribucions es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups. No obstant això, el representant de CDC, Esteve Garcia-Ossorio, va objectar que no era convenient gestionar la mateixa àrea durant dotze anys, en al·lusió a la titular de Serveis Urbans i qui sap si també al mateix alcalde com a responsable d’Hisenda. Per la seva part, el portaveu d’Alternativa per Alella-CUP, Oriol Font, va considerar que “no semblava raonable pagar sis sous que correspondrien a dedicacions plenes”, per la qual cosa “exigiria que aquests regidors treballin eficientment a jornada completa”. Pel que fa a la retribució de l’oposició, Font va reiterar el seu compromís de cobrar el salari mínim interprofessional i destinar l’escreix “a finançar activitats d’Alternativa per Alella i altres projectes afins”. Això converteix Font en el regidor més barat.

Serrells oberts entre ERC i CUP 

Com és sabut, el 9 de juny ERC-Sumem per Alella va emplaçar públicament Alternativa per Alella-CUP a formar part d’un “govern ampli de les esquerres”, un anunci que anava acompanyat de l’oferiment de les regidories de Medi Ambient i Transparència i que els cupaires van declinar el passat 4 de juliol després de mantenir un parell de reunions bilaterals de treball. Tanmateix, les dues formacions mantenen obertes converses sobre diverses qüestions i s’han compromès mútuament a col·laborar en matèria d’equipaments, drets socials, ocupació i transparència. Ahir, el ple va ser escenari d’aquest clima de diàleg. 

Per a Alternativa per Alella-CUP, les competències atorgades a la junta de govern són un tema “d’especial rellevància”. Font va sol·licitar que “no es perpetuï la situació anòmala actual en què la junta pren la gran majoria de decisions” i el ple només diu la seva sobre “les inversions que superen el milió d’euros, l’aprovació de mocions i qüestions anecdòtiques”. En concret, Font va demanar que alguns temes i determinades contractacions, pel seu abast, fossin sotmeses al debat plenari, que és “l’òrgan natural on rau l’interès general”. La idea és que tots els grups municipals puguin implicar-se en la governança, i la gent que segueix la vida municipal tingui una idea més àmplia, global i acurada de les decisions que s'hi prenen. L’alcalde, Andreu Francisco, va explicar que les atribucions de la junta són les mateixes des de 2007, i va recordar els cupaires que estan cridats a participar-hi si s’ho repensen. Font va fer oïdes sordes i va anunciar que el seu grup “es posa a treballar per tal que en els pròxims mesos, conjuntament amb la resta de partits, sigui acordada una modificació d’aquesta delegació a fi que tots els assumptes de rellevància pública passin per ple i que la junta resti com a eina funcional per a la gestió ordinària”. 

Els dos grups van debatre també sobre l’horari del ple, que des de fa un parell d’anys s’ha avançat de les 20h a les 19:30h. Amb l’ànim de “facilitar la màxima assistència de públic”, l’assemblea d’Alternativa per Alella-CUP ha arribat a valorar la possibilitat de traslladar el dia del ple de dijous a dissabte al matí, si bé ahir únicament va apuntar que “cal revisar aquest horari i estudiar quin és el millor moment del dia tenint en compte, entre altres, els horaris de finalització de les activitats extraescolars i els horaris de pas de l’autobús de Barcelona”. Francisco va recollir el guant, i Font es va comprometre a “presentar la nostra proposta d’hora d’inici de la sessió al setembre conjuntament amb altres propostes de funcionament del ple”. Més original va ser Josep Bardés, de Gd’A, que va suggerir sotmetre la qüestió a criteri de la ciutadania, mitjançant la celebració d’una consulta. 

El PSC i la independència 

El ple d’ahir també va acordar les designacions de representants a les diferents comissions, consorcis i ens locals i supramunicipals. A més dels membres del govern que corresponen segons els estatuts de cada ens, Gd’A, CDC i CUP tindran un lloc cadascun al Consell Escolar Municipal i els seus portaveus es tornaran al llarg dels propers quatre anys, juntament amb el PP, la cadira reservada als grups de l’oposició a la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià. 

Com és tradició, el partits van delegar en persones de les respectives candidatures la seva representació en el Consell Municipal d’Habitatge, essent aquests els seus integrants: Abel Miravet (ERC-Sumem per Alella), Ferran Pou (Gd’A), Marc Viladecans (CDC), Mercè Pedemonte (Alternativa per Alella-CUP), Annerose Bloss (PP) i Carmen Estaràs (PSC). 

En tractar-se d’un ple extraordinari, no hi va haver torn de precs i preguntes del públic. Tanmateix, alguns membres de l’ANC presents a la sala tenien preparada una petita intervenció en la qual l’entitat “saluda i dóna el seu suport incondicional a aquest nou consistori sempre que la seva acció de govern respecti les prioritats socials dels alellencs (desafavorits, ocupació, transparència, millora escolar, sanitat...) i molt especialment el compromís adquirit per aconseguir la República Catalana”. Poc abans, el ple havia nomenat l’alcalde com a representant de l’Ajuntament en l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb la sola oposició del PP i el vot favorable del PSC.

"Atac" cibernètic

La crònica que acabeu de llegir ha estat realitzada gràcies a la informació facilitada per diverses persones que en van ser testimonis, contra la meva voluntat inicial; que no era altra que seguir la sessió en directe a través d'Internet. Malgrat les gestions realitzades durant tot el dia -sabedor que el canal d'streaming falla més que una escopeta de canya!-, l'Ajuntament va acabar reconeixent que això no seria possible a causa d'uns misteriosos "problemes tècnics" que podrien tenir relació amb un "atac al servidor".