01 d’abril 2016

Rere l'ocupació, el perill del campi qui pugui

Ahir, el públic que a les 19:30h era a la sala de plens per assistir al ple municipal va haver d'esperar mitja hora abans no comencés. La causa: una concentració ciutadana a l'exterior de l'Ajuntament convocada via whatsapp va requerir la presència de l'alcalde, Andreu Francisco, per tractar la qüestió de les ocupacions d'habitatges particulars per part de diverses famílies gitanes fugides dels barris de la Mina i Sant Roc. En concret, una trentena de veïns i veïnes sol·licitava en aquells moments la col·laboració de l'Ajuntament per recuperar la possessió d'una de les cases per part dels seus propietaris, sabedors que en aquells moments es trobava buida. Amb ells es trobava el regidor de Gd'A i veí de la Serreta Josep Bardés. 

Davant l'expectació generada, altres regidors de l'oposició van abandonar els seus escons i van baixar a la plaça: Mercè Marzo, Esteve García-Ossorio i Annerose Bloss. També els titulars de Governació, Fede Salas, i de Serveis Socials, Laura Ribalaiga, van ser cridats per l'alcalde. 

Francisco s'hauria compromès a enviar-hi una patrulla de la Policia Local per garantir l'ordre, i a mantenir una reunió amb tots els concentrats a partir de les 21h, a Can Lleonart, un cop celebrat el ple. I mentre efectivament tenia lloc la sessió plenària, un col·lectiu integrat per una seixantena de persones hauria ajudat els propietaris a buidar i treure al carrer els mobles i pertinences que els ocupes hi havien acumulat, abans de canviar el pany de l'immoble. "Els veïns fem la feina que no fa la llei", va escriure un d'ells anit al Facebook de l'alcalde, el qual ha desvetllat que els veïns van actuar d'acord amb els consells "en privat" dels Mossos d'Esquadra. 

Ara tots els esforços de l'Ajuntament se centren a contenir la indignació dels veïns davant les crítiques d'ineficàcia i d'ineficiència, i a evitar tant els brots de racisme com la creació de patrulles ciutadanes. A tal efecte ha convocat els veïns a una nova reunió el pròxim dia 13. 

Que l'ambient està carregat és evident, com ho demostra la mobilització veïnal d'ahir, alguns dels comentaris xenòfobs i classistes que es van proferir durant la reunió del vespre a Can Lleonart -i que es va cloure a mitjanit!- i l'actitud d'alguns càrrecs electes. Ahir, el portaveu de CDC va protagonitzar un altre acte inversemblant: ell, que com a regidor té la capacitat de presentar mocions i formular al ple precs i preguntes per abordar "els problemes reals", va abandonar la sessió plenària a les primeres de canvi. García-Ossorio va anunciar que se n'anava "per estar al costat dels veïns i no discutint sobre el sexe dels àngels". Després, a la reunió posterior amb els veïns, va ser un dels animadors de la festa.