27 de setembre 2014

Serem els primers!

La derrota del al referèndum sobre la independència d'Escòcia celebrat el passat 19 de setembre dóna als catalans l'oportunitat de ser els primers ciutadans d'una nació de l'Europa occidental que recuperen la seva condició d'Estat sobirà. 

Aquest matí, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el decret de convocatòria que ha de permetre celebrar una votació sobre la independència de Catalunya el pròxim 9 de novembre, sota l'empara legal de la llei de consultes que el Parlament va aprovar divendres passat. Dues dates joioses per "fer-ho, fer-ho bé i fer-ho junts", en paraules del mateix Mas. 

Una hora gran 


Després de la signatura, el president ha fet una declaració institucional. "Aquest és un homenatge que us tributem a totes les generacions de catalans i catalanes que ens heu precedit i que heu fet de Catalunya una terra de democràcia, de cultura, de convivència i de solidaritat. És una hora gran per a Catalunya; hi haurà un abans i un després. A fi de bé, espero", ha dit. "Ara és el moment de contrastar idees i projectes amb respecte i d'exercir la responsabilitat individual a les urnes". 

Mas ha evocat l'avançament electoral de 2012, el compromís assumit per dues terceres parts del Parlament de donar sortida a la demanda ciutadana de fer una consulta sobre la independència i la manera com s'ha fet el procés: "amb àmplies majories, unitat política en la diversitat ideològica, cerca constant del diàleg i respecte als marcs legals". En aquest punt, ha subratllat que es tracta d'una "competència exclusiva segons l'Estatut en vigor; constitucional, per tant" i ha demanat l'Estat espanyol que no interfereixi: "votant es resolen els problemes i votant neixen els projectes polítics. Quin contrast amb aquells estats democràtics que parlen i deixen parlar les nacions que els componen!", ha exclamat. Tot seguit ha adreçat un missatge conciliador als ciutadans espanyols. Mas els ha promès "un futur mejor para todos" i s'ha declarat disposat a negociar un nou marc de relacions després del 9N. Per últim, el president ha parlat en anglès per als líders i els pobles europeus: els ha explicat que som una societat plural i inclusiva -"el 70% de la població té el seu origen fora de Catalunya"- i ha apel·lat a la força de la democràcia. 

Un cop acabat el discurs, Mas ha sortit a la plaça de Sant Jaume, acompanyat d'alguns membres del Govern i el seu partit, a agrair el suport de la gent que s'hi havia concentrat: "cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra. Aquest és el meu lema".