22 de maig 2015

Patums i secrets de família

Aquest vespre, a quarts de deu, tindrà lloc al poliesportiu municipal el tradicional debat organitzat per la revista Alella entre els candidats que opten a l'alcaldia. Això m'ha evocat el temps en què era redactor d'aquella publicació i com ens divertíem fent l'especial eleccions: un número extraordinari que es confegia la mateixa nit electoral i que l'endemà a primera hora distribuíem gratuïtament entre el quiosc i les botigues del poble. Penseu que era una moguda: les fotografies s'havien de dur a revelar d'urgència i tots els redactors treballàvem a can Rull amb un sol ordinador; res de portàtils.

De l'especial eleccions de l'any 1995 recordo un article de la Montse Serra titulat Secrets de família, com el culebrot de moda que emetia llavors TV3. La periodista posava en relleu les relacions de parentiu que hi havia entre els integrants de les diverses llistes. M'he proposat d'emular-la, així que tractaré de fer el mateix exercici. 

Com ja sabeu, a Alella de llistes electorals se'n presenten set. La més marciana és la del PP -farcida de paracaigudistes- i la més endogàmica, la d'Unió Municipal de Catalunya (UMdC). 

El PP, ni amb paracaigudes

La candidatura del PP està encapçalada per Annerose Bloss. És la Judes de l'aparatchik pepero: el 2004 va clavar una ganivetada a l'esquena dels regidors Jesús Conesa i Anna Fernàndez, i ara ha tornat a fer el mateix amb Javier Berzosa. Les males llengües diuen que actualment no està empadronada a Alella; res d'estrany si tenim en compte que només un parell de les persones que hi ha a la llista tenen veïnatge alellenc: són la seva filla Alba Ana-Virginia Bloss, de qui únicament sabem que ha estudiat a l'escola de negocis IESE -oh, quina sorpresa!-, i el mític Andreu Mas de Xaxars (a la foto, amb la Bloss). Entre els paracaigudistes hi ha un forofo merengue de Terrassa i l'exconseller popular del districte de l'Eixample Alejandro Muñoz. 

Unió, predicant amb l'exemple

La candidatura d'UMdC està liderada per l'exregidor d'Unió Democràtica Benjamí Izquierdo. L'acompanya en bloc -todos a una, Fuenteovejuna- la vella guàrdia democristiana local, ressentida amb Convergència i el lideratge exercit amb mà de ferro per Cristina Xatart. La llista també incorpora com a número 2 la regidora sortint d'Habitatge Rosa Rubio, que el 2011 va ocupar com a independent el número 5 en la candidatura conjunta de CiU. Ara, Izquierdo i Rubio s'esperen cobrar la venjança pel tracte rebut. 

Per a Unió, la família tradicional és un valor sagrat. Per això a Rubio l'acompanyen els seus fills Àlex i Roger en els números 6 i 10, respectivament. En el 3 hi trobem Jordi Prats. La seva dona, Marta Gaggioli, va de 9, i els pares d'ella, Otello i Montserrat, tanquen la llista com a suplents. No és l'únic matrimoni: Cayetano Alegre i l'exregidora Carmen Tort-Martorell ocupen les places 12 i 13. 

CiU, farcida d'independents

Tot i presentar-se sota les sigles de la federació, Convergència Democràtica concorre als comicis en solitari. Per això la presència de militants és tan exigua. El més històric és Joaquim Fabregat, que tanca l'elenc, seguit de Xavier Torrents, en el número 4. A Cristina Xatart l'acompanya el seu pare com a primer dels suplents. D'entre els fitxatges destaquen el president del Casal d'Alella, Alberto García, i el guixaire Joan Roca, que el 2007 havia format part de la candidatura d'ERC+La Garnatxa.

Gd'A, més del mateix

L'agrupació d'electors ha perdut pistonada. Presenta una llista de 20 persones, tres menys que el 2011. Aquest cop, els independents han triat els seus candidats mitjançant una votació per Internet. Les primàries han tornat a situar al capdavant els regidors Mercè Marzo i Josep Bardés. El número 3 és per a Ferran Pou, que el 2011 anava de 9 per CiU. Amb ell, Gd'A espera atraure el vot jove i conquerir el tercer regidor. A nivell familiar trobem Laura Moure en el número 9 de la llista i les seves filles Elena i Lídia; la primera en el número 11 i la segona com a suplent. 

Alella primer, justeta

Les dificultats actuals dels socialistes per trobar gent que s'hi vulgui comprometre públicament pel partit es fan paleses a Alella. Glòria Mans presenta una llista de 13 persones sense cap suplent, i això que ha amagat les sigles del PSC rere la marca d'Alella primer. Com a curiositats en ressenyarem quatre: la sola participació d'un exregidor socialista -Josep Maria Serés, en el número 10-; el suport glamurós que atorga sempre un actor i director teatral i cinematogràfic com Abel Folk -en el número 13-, i la presència del veterà i polifacètic Josep Fluixà -antigament vinculat a CiU- i del músic i barista del mercat municipal Raül Moya. La seva mare, Mercè Veciana, forma part de les candidatures d'ERC-Sumem per Alella des de 2007.   

La CUP, entre l'Esplai i La Garnatxa

Amb 18 noms i cognoms, Alternativa per Alella - CUP ha confegit la tercera llista més nombrosa, només per darrere d'ERC i Gd'A, i això que va decidir de presentar-se a les eleccions a principis d'abril. Algunes persones veuen en ella una reedició de La Garnatxa, o un intent per part d'aquest col·lectiu de controlar l'assemblea: els tres exregidors ecologistes -Àlex Asensio, Marta Giralt i Jaume Ponsa- tanquen la llista; Eulàlia Serrano ocupa el lloc número 6 i el president de l'entitat, Oriol Font, encapçala l'opció. Però si ens hi fixem bé, la veritable pedrera de la candidatura hauria estat l'Esplai Guaita'l, ja que cinc dels seus monitors més recents s'hi han vinculat: Inés Ivorra, en el número 2; Helena Martínez, en el 5; Adrià Iglesias, en el 9; David Lluch, en l'11, i el mateix Oriol Font. 

A més, la candidatura ha concitat els suports del coordinador local de l'ANC, Jordi Pujolràs, i de destacats membres de l'entitat i d'Òmnium Cultural com Mercè Pedemonte i Montserrat Garcia. A la llista també hi ha el sindicalista llibertari Domènec Ruiz-Cintas, i Jordi Oliveras, antigament vinculat a ICV. Val a dir que el 2011, Inés Ivorra va anar de suplent a la candidatura d'ERC-Sumem per Alella. A nivell familiar, la llista incorpora una parella -la formada pel susdit Pujolràs i Rosa Maria Gonzàlez- i dos cosins: els esmentats Helena Martínez i Adrià Iglesias, que, al seu torn, són nebots del regidor sortint de Cultura per ERC-Sumem per Alella Fede Salas. 

'Els franciscans', 'a tope' 

El mal nom ha fet fortuna, i la sopa de lletres formada per ERC-Sumem per Alella-Moviment d'Esquerres-Acord Municipal ja és coneguda com "els franciscans" en honor al seu líder: l'alcalde Andreu Francisco. Des de 2003, Francisco confegeix llistes de 23 persones per explicitar l'ampli suport social que rep la seva proposta, cada cop més socialdemòcrata. Aquest cop, ni Gd'A li ha pogut fer ombra. I per si hi havia cap dubte, Francisco ha promogut un manifest públic d'adhesió que ha mobilitzat més de 150 signatures de veïns i veïnes de la població. Repassem primer la candidatura, i després el manifest. 

A la llista hi trobem, sobretot, continuïtat: els sis regidors actuals copen les primeres vuit places. Els acompanyen, entre d'altres, tres militants del partit que ja vénen de revàlides anteriors: Mercè Veciana, Jaume Artigues i l'exregidor Jaume Bertran, de ca la Librada. Al seu costat hi ha Jordi Albaladejo, que va ser president d'ERC a Badalona i delegat de Cultura a l'Ajuntament d'aquella ciutat. 

La bona acollida que suscita el projecte que encarna Francisco entre els seus antics adversaris polítics queda palesa després de 12 anys de govern. L'exregidor socialista Lluís Vilajosana -que el 2004 havia dedicat adjectius molt durs al nou alcalde- ocupa el número 13 de la llista. Com ja va fer el 2011, la qui fóra candidata d'ICV el 2007, Rosa Maria Moraleda, torna a anar de suplent, i l'expresident de l'agrupació local de Convergència, Carles Aragonès, clou la candidatura. 

A nivell ciutadà, la llista té gruix. Ha estat dissenyada amb molta vista, amb gent de tots els barris; empàtica i expansiva, per endemés. Per exemple, la Núria Mulà, del carrer d'Àfrica, o el seu cosí, en Walter Badia. Pel que fa a les entitats, un terreny que l'alcalde conrea amb cura, hi trobem presència de la colla de Trabucaires -els regidors Almendro i Fernàndez, i la mateixa Moraleda en formen part-, de la Coral Joia, de les Dones Solidàries i de Cerquem les Arrels. Per raons similars hi destaca també la gal·lesa Sheleen Geedis: ella s'encarrega de traduir i difondre els posts i les piulades de la candidatura a les xarxes socials. Centenars de ciutadans europeus poden votar a les municipals. Conscient de la seva transcendència, Francisco va organitzar abans d'ahir una vetllada amb membres d'aquesta comunitat per atendre els seus dubtes. No va descuidar cap detall: fins i tot hi havia previst servei de canguratge! 

I ara fem una ullada al manifest: el subscriuen 150 persones, pel cap baix. Entre elles hi ha Rosa Domènech, presidenta de l'entitat sense ànim de lucre Impuls a l'Acció Social i muller de l'exconseller de Cultura de la Generalitat Joaquim Ferrer; l'exalcalde d'Alella per CiU Antoni Caralps; l'exregidor d'ERC Francesc Quico Lluch; el president del Moviment d'Esquerres a Alella, Abel Miravet, i el president de l'Ateneu Alellenc, Salvador Bonada. Ah, i una membre de la candidatura d'Alternativa per Alella - CUP!

D'això se'n diu eclecticisme i la resta són tonteries.