23 de febrer 2018

Plega Nonell, torna Almendro

La regidora Isabel Nonell va comunicar ahir al ple municipal d’Alella la renúncia com a titular de les àrees d’Administració, Promoció Turística, Comunicació, Innovació i Transparència a partir del mes de març, coincidint amb l’edat de jubilació. L’anunci va agafar per sorpresa als representants de la resta de grups municipals, que atribueixen el secretisme als plans d’Andreu Francisco per preparar el seu relleu de cara als comicis locals de 2019 al capdavant d’ERC. 

Alcalde des de 2003, la llista que encapçalava va obtenir per primer cop el 2015 la majoria absoluta amb 7 regidors. Amb la marxa de Nonell, la seva vacant passaria automàticament a ser ocupada pel número 8 de la candidatura, Marc Almendro, que ja va ser regidor de Joventut, Esports i Medi Ambient entre 2011 i 2015. Format políticament a les joventuts del partit, el seu nom ja havia sonat aleshores com a possible delfí de Francisco.

De tot això, anit ningú no en va voler parlar obertament, però alguns grups de l’oposició hi veuen una nova jugada mestra de l’alcalde destinada, aquest cop, a aplanar el camí al seu successor. Per la seva experiència i capacitats, l’entrada d’Almendro s’interpreta alhora com un reforç per a l’equip de govern a 1 any vista per a les eleccions. Efectivament, la seva incorporació permetria redistribuir la càrrega de treball interna i rellevar l’alcalde d’algunes de les regidories que ja tutelava –Urbanisme i Hisenda– o que ha assumit darrerament: Civisme i Seguretat Ciutadana, que va intercanviar per Participació Ciutadana amb Fede Salas; Esports, Salut i Promoció Econòmica, que va entomar després de cessar la regidora socialista Glòria Mans, o qualsevol de les àrees que deixa òrfenes la regidora que ara es jubila. 

Comiat emotiu 

Nonell va rebre ahir les felicitacions unànimes dels seus adversaris polítics, que van lloar-ne el tarannà afable i accessible, i li van desitjar bons auguris per al futur. Ella, per la seva part, va fer balanç dels seus 11 anys com a regidora. “Vaig venir a viure a Alella el 1994. Deu anys després vaig conèixer l’alcalde a la reunió de barris de can Sors i el 2007 vaig anar per primera vegada a les llistes. Ser regidora és una feina engrescadora que s’afronta amb molta motivació, però que fa molt de respecte i genera molt de neguit i patiment”, va apuntar. 

A l’hora de fer balanç de la seva trajectòria, Nonell va destacar “el reflotament de l’Associació de Comerciants, la redacció d’un Pla de Turisme a l’entorn de la DO Alella, la posada en marxa de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i l’organització de vuit edicions seguides de la Festa de la Verema”. Per tot plegat, la regidora va descriure la vocació de servei públic com “un aprenentatge continu que et fa madurar i replantejar-te moltes coses”, i va agrair a tots els representants polítics i treballadors municipals la seva bona predisposició al llarg d’aquest temps: “Sempre m’ho heu fet tot fàcil”, va dir.

Tensió amb Gd’A 

El d’anit va ser un ple llarg, de més de 2 hores i mitja de durada. La sessió va transcórrer plàcidament fins que la portaveu de Gd’A, Mercè Marzo, va posar sobre la taula dues qüestions que van irritar al Govern. La segona, relacionada amb el Club de Futbol Alella, es va acabar reconduint. No així la primera: una moció on se sol·licitava l’estudi i creació d’un servei de bus nocturn per dur els joves i adolescents d’Alella a les discoteques de Mataró. Marzo va criticar el botellón de can Vera i va explicar que “la demanda és real perquè hi ha grups de pares i mares que contracten petits autobusos per dur-hi els fills”. 

Tot i rebre el suport del PDeCAT, la proposta va ser rebutjada per la resta de formacions. La regidora d’Adolèscencia i Joventut, Anna Alfaro, va exposar que el model d’oci que propugna l’Ajuntament planteja alternatives lúdiques dins del municipi que en cap cas no passen per “portar els joves a locals que faciliten l’entrada gratuïta a les noies fins a la una de la matinada”. Al seu torn, la titular de Mobilitat, Anna Fernández, va assegurar que el municipi destina cada any 265.000 euros al transport urbà i 16.000 més al servei de taxi a demanda, i va explicar que “ara la prioritat és oferir un servei públic als veïns d’Alella que han d’anar a l’hospital de can Ruti, a Badalona”. 

Malentès inexplicable 

En el torn de precs i preguntes, Marzo va denunciar que l’Ajuntament hauria deixat perdre l’oportunitat d’acollir la celebració de la Nit dels Campions, una gala futbolística d’àmbit comarcal que la Federació Catalana hauria proposat al Club de Futbol Alella d’acollir en el pavelló municipal Abelard Vera. Es tracta d’un acte “sense cap cost per al municipi que hauria portat al poble molts participants”. La regidora va carregar contra l’alcalde com a titular de l’àrea d’Esports i va acusar-lo de “falta de respecte al Club i les institucions esportives catalanes” perquè no va assistir a una reunió conjunta celebrada el passat 14 de febrer. Marzo va criticar la “manca de visió de projecció esportiva” i va qualificar la situació d’“acte greu” i “incoherent amb el discurs oficial de foment de l’esport de base”. 

L’alcalde va confessar que estava “al·lucinat” per les acusacions i va afirmar amb rotunditat que Marzo estava “desinformada o mal informada”. “Es tracta d’un desagradable i inexplicable malentès, ja que ningú no s’ha dirigit a aquesta Alcaldia per demanar cap reunió. Per tant, no he dit mai que no a aquest esdeveniment”, va aclarir Francisco; el qual, ben al contrari, es va comprometre a contactar amb els organitzadors per escatir si la decisió encara és reversible.