17 de juny 2014

L'etiqueta #AndreuFrancisco2015 ja és oficial

Estava cantat: Andreu Francisco tornarà a encapçalar la candidatura d'ERC a l'alcaldia d'Alella; responsabilitat que ostenta de forma ininterrompuda des que el maig de 2003 va guanyar per primer cop les eleccions municipals en coalició amb el col·lectiu ecologista La Garnatxa. Des de llavors, el batlle republicà ha anat eixamplant progressivament la seva base electoral, un cas insòlit al Maresme. 

A Francisco el precedeix una imatge de gestor seriós. Temps enrere, uns deien que feia "cara de convergent" i altres que tenia pinta de "treballador de la Caixa". Rigorós en el terreny econòmic -va eixugar el deute històric del consistori i duu anys generant romanents positius de tresoreria-, és també contingut en les formes -no ha hissat l'estelada a Can Lleonart i no ha despenjat l'ensenya espanyola del balcó fins a guanyar-se l'adhesió tàcita de la majoria silenciosa. Políticament parlant, és un gran estratega. Després que el passat mes d'octubre obrís les portes del govern municipal a CiU, ningú no dubta que té tots els números per liderar l'Ajuntament per quarta vegada consecutiva. 

"Gràcies per deixar-me dedicar a allò que m'agrada", ha dit recentment als seus veïns. Francisco va fer oficial la seva candidatura a la reelecció el passat divendres en un acte que va aplegar prop de dues-centes persones al pati de Can Lleonart. A l'acte també eren presents les portaveus de CiU Cristina Xatart i de Gd'A Mercè Marzo, així com els regidors republicans del Masnou Jaume Oliveras i Joaquim Fàbregas i la calellenca Cristina Gómez, entre d'altres. Entre els assistents hi havia una nodrida representació del teixit associatiu del poble. Dalt de l'escenari, Francisco va estar acompanyat del diputat al Congrés Joan Tardà i de la regidora de Sumem per Alella Teresa Vilaró. 

Sí o sí 

Tardà va fer una intervenció vibrant. "El 9N votarem. I si no ens deixen, també votarem". El diputat va advertir del riscos del referèndum. "Les enquestes diuen que més del 40% dels catalans està a favor de la independència i que prop del 30% hi està en contra. A aquests ja els convencerem després de proclamar la independència. Ara ens hem de centrar a guanyar l'altre 30% d'indecisos que encara s'ho està rumiant". Per això, Tardà va fer una crida perquè tothom faci proselitisme: a casa, a la feina, al carrer, a tot arreu. "Hem de guanyar sí o sí", va exclamar i va advertir que una derrota deixaria el país sumit en una profunda depressió durant "dues o tres generacions. I això no ens ho podem permetre: la crisi ha posat contra les cordes l'estat del benestar que hem construït durant dècades". En aquest punt, l'orador va vincular el procés sobiranista a la defensa dels drets socials i laborals. El diputat va criticar que els "culpables de la crisi siguin els encarregats de treure'ns" i va denunciar la "dualització" de la societat catalana entre "els que veuen passar el tren cada cop més ràpid i no poden pujar-hi" perquè estan mancats de recursos, i "els que hi van al damunt, escagarrinats per la por a perdre la feina i les condicions precàries". A tot estirar, Tardà va afirmar que la república catalana serà efectiva en el termini d'un any i mig, i va esperonar tothom a viure aquests mesos "apassionants" amb la màxima implicació i compromís. 

El diputat va acomiadar el seu discurs recordant la seva etapa com a regidor de Cornellà, el 1979 com independent a les llistes del PSUC i el 1999 a ERC: "gràcies al municipalisme Catalunya és aquest país més o menys arregladet que tenim ara". En aquest impàs decisiu, va dir, "les candidatures sobiranistes i republicanes han de fer un bon resultat a les eleccions de 2015" i va desitjar que sigui Andreu Francisco qui "proclami la República catalana" a Alella. 

Camí de la majoria absoluta 

L'interpel·lat va agrair a Tardà les seves paraules, i va lloar-ne el seu ascendent, "gràcies al qual han perviscut els valors republicans dins el partit". En relació a la independència, Francisco va destacar que l'Ajuntament d'Alella és el segon que va optar per exercir la sobirania fiscal: "ingressem els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i no passa res. Aquí estem. No ens han posat cap multa ni hem anat a la presó. Es pot fer, i a poc a poc tots ho haurem de fer perquè quan arribarà el moment puguem disposar dels nostres propis recursos". El candidat republicà es va referir a la recent publicació de les balances fiscals per part del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i va demanar una reflexió col·lectiva a escala local. "L'any 2011, entre 10.000 i 15.000 milions d'euros van marxar de Catalunya amb rumb a Madrid. A Alella, l'Ajuntament té un pressupost anual de 10 milions i escaig i recapta impostos i taxes municipals per import de 6 milions. Mentrestant, el dèficit fiscal dels nostres veïns amb l'Estat espanyol ascendeix a 29 milions en impostos que se'n van i no tornen". 

A continuació, i durant una bona estona, Francisco va repassar la seva trajectòria al front del govern local. Va repassar la feina feta, va destacar algunes de les reivindicacions històriques -la piscina, l'ampliació de l'escola Fabra, la construcció de l'escola de la Serreta i l'alliberament del peatge- i va exalçar la tasca del teixit associatiu: "som un poble viu, i volem ser-ho encara més en el futur". Francisco es va posar deures de cara a l'any que hi ha per davant: potenciar l'enoturisme, culminar el procés de revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i posar fil a l'agulla a l'arranjament del passeig de la riera fins al Canonge i als projectes de construcció d'un nou Casal i una nova biblioteca pública. En el terreny social, l'alcalde va explicar que el POUM preveu una dotació de 250 habitatges socials per retenir les generacions més joves perquè no hagin de marxar del poble i que "el govern ha multiplicat per quatre el pressupost de Serveis Socials". "I el dotarem -va prometre- tant com calgui per ajudar els alellencs que necessitin un cop de mà". Com va fer abans Teresa Vilaró, Francisco va cloure l'acte convidant la ciutadania a participar "amb idees, propostes i crítiques constructives" en la confecció del nou programa electoral i a col·laborar amb o bé ERC o bé amb la plataforma ciutadana Sumem per Alella perquè "les vostres propostes són el nostre projecte".