02 de juny 2014

Concentració a Alella per la República Catalana

Com la majoria de diaris, l'Embranzida també té avui una edició vespertina. No pas perquè tinguem la mentalitat espanyola de La Vanguardia o El Periódico, ans el contrari, sinó per deixar constància -gràfica i escrita- del que avui s'ha esdevingut a centenars de pobles i viles. Arreu dels Països Catalans, milers de ciutadans s'han aplegat davant dels seus ajuntaments per palesar la seva adscripció als valors republicans. A d'altres territoris i seguint les crides d'IU, Podemos, Compromís o Més per Mallorca, els concentrats exigien la celebració d'un referèndum per triar el model d'Estat. Al Principat, en canvi, això està fora de dubte i ja tenim data fixada: serà el pròxim 9 de novembre o, en el seu defecte, en unes eleccions constituents. Els catalans ho decidirem tot d'una tacada: la independència i la república. 

Aquest -i no cap altre- és el missatge que enviem als representants polítics catalans: que no acceptarem noves ensarronades. Ni pacte fiscal, ni federalisme asimètric. Com deia l'Ovidi: "ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer". 

Tambors de pau 

Ben puntuals, un centenar de veïns i veïnes s'han aplegat a la plaça del poble. Al balcó de l'Ajuntament, la regidora Isabel Nonell, d'ERC, i l'exregidor de CiU Francesc Reverter han penjat una estelada vermella. Poc més tard hi han sortit l'alcalde, Andreu Francisco, i el regidor Fede Salas, que n'han afegit una de blava. A baix hi havia la resta de membres d'ERC-Sumem per Alella: Anna Fernández i Teresa Vilaró. 

A peu pla i de viva veu, l'alcalde ha pres la paraula per fer una crida als ciutadans a enfortir el procés que ha de desembocar en la consulta del 9 de novembre. Francisco ha començat irònic -"entre l'abdicació del rei i la coronació de Felip VI, què som?"- però tot seguit ha canviat de registre per alertar de l'operació orquestrada per l'Estat per desarticular el moviment sobiranista i del risc de caure-hi de quatre grapes. 

La concentració ha estat amenitzada per la colla de timbalers dels Diables del Vi. "No són tambors de guerra. El seu retruny és de pau i d'esperança en el futur. Volem una república catalana, independent i socialment justa en què tots els ciutadans siguin iguals davant la llei", ha dit Francisco. L'acte s'ha clos a tres quarts de nou amb el cant dels Segadors i crits de visca Catalunya lliure.