17 de setembre 2017

El PSC i la legitimitat democràtica

Ahir, 16-S, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, en mans del PSC, va consumar el seu desafiament i va celebrar un referèndum unilateral amb una pregunta binària. Les paperetes només recollien dues opcions: 1 o 2. 

Mentre l'alcaldessa Núria Parlón va proclamar que la mobilització va ser una "festa de la democràcia", els partidaris de la tercera acusen el Govern municipal de "silenciar-los" i de portar el veïnat de la Salzereda a un "carreró sense sortida". Els representants de l'oposició recorden que els socialistes només representen el 40% dels votants i alerten que la fractura social generada trigarà molts anys a restablir-se. Els portaveus de C's i ICV-EUiA al consistori han coincidit a titllar de "cínic" el lema institucional de la campanya Santa Coloma Ens Uneix i acusen els socialistes d'haver implantat un règim clientelista des de 1991 gràcies al "rentat de cervell" que s'ha fet des de les aules i al control polític dels mitjans de comunicació locals. "La convivència s'ha trencat i hi ha amics i famílies que s'han deixat de parlar", ha lamentat el delegat del Govern espanyol, Enric Millo.

Triomfalisme insultant

Segons la premsa oficialista, "la ciutadania ha triat MAJORITÀRIAMENT la proposta número 2". Amb aquest aval, el Govern de Parlón legitima el seu cop de mà i anuncia que en el termini de 48 hores destinarà 7 milions de l'erari públic a fer-lo efectiu. 

Tothom sap, però, que es tracta d'una votació il·legal que s'ha fet sense garanties democràtiques, per la qual cosa no tindrà validesa. Els partits contraris van cridar al boicot contra el que han qualificat d'"estafa democràtica" i denuncien que només hi han votat els "abduïts". Per la seva part, el Defensor del Poble assegura que l'ús del padró d'habitants com a cens electoral representa una violació de la llei de protecció de dades. Des d'Amnistia Internacional s'ha posat en dubte la imparcialitat de la missió d'observadors, ja que estava encapçalada pel tinent d'alcalde i la directora dels serveis municipals d'Urbanisme, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha avisat que la Unió retindrà el pagament dels fons FEDER a l'ajuntament colomenc si no rectifica.

L'alcaldessa podria incórrer també en un delicte de malversació de fons públics. Malgrat la despesa institucional en "un innovador sistema de realitat virtual en 3D", només hi han pres part 1.122 electors, que representen menys de l'1% dels 117.153 residents a la ciutat. A més, els municipis veïns de Sant Adrià, Barcelona, Parets del Vallès i Montcada i Reixac ja han fet públic que no reconeixen el resultat perquè la decisió adoptada afecta la sobirania de la conca del riu Besòs. "Una part no pot decidir pel tot", va dir Ada Colau. 

Davant d'aquest atemptat contra la democràcia i la llei natural, l'Àrea Metropolitana ha recorregut la convocatòria de la votació al Tribunal Superior de Justícia, que n'ha suspès l'efectivitat, mentre la fiscalia ha citat a declarar l'alcaldessa i ha ordenat la Guàrdia Urbana com a policia judicial que la detingui en cas que no n'atengui el requeriment. Veus de la judicatura aventuren que el procediment podria desembocar en la inhabilitació de tots els càrrecs electes i treballadors municipals que van fer possible el procés de votació, "ja sia per acció o omissió", així com la suspensió del règim municipal i el nomenament d'una gestora encapçalada per Gent de Gramenet fins a la convocatòria d'unes noves eleccions municipals i el restabliment de l'estat de dret.