Sempre s’ha dit que a taula no s’ha de parlar mai de futbol, política i religió per evitar discussions. Doncs justament això és el que farem nosaltres.
Recentment, el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha publicat les conclusions de l’últim baròmetre d’opinió pública a Catalunya, corresponent al mes de març. Com de costum, la mostra s’ha fet sobre un univers de 1.500 persones amb entrevistes personalitzades i aleatòries, degudament distribuïdes per comarques, gènere i franges d’edat.
A més de l'encreuament de preguntes amb intencionalitat política, se’n fan d’altres de tall sociològic o “conjuntural”, com en diuen tècnicament. Aquest cop, per exemple, s’ha preguntat pels equips de futbol, que ja té pebrots...
Futbol i orgull patri
Tot i les promeses i els pelegrinatges a Montserrat després de la remuntada davant el París Saint-Germain, sembla que el tòpic d’encomanar-se a la Moreneta a can Barça toca a la seva fi. El mateix passa amb aquella moral arnada, derrotista i ploramiques del soci tribunero. Ho vam veure ahir després de ser eliminats de la lliga de campions per la Juve: el públic dret, aplaudint, cantant i fent voleiar les banderes.
D’entrada, el 65% dels enquestats assegura que l’esport l’interessa “bastant” o “molt”. D’aquests, el 22% se sent molt orgullós de la selecció espanyola, el 32% bastant, el 17% poc i el 12% gens. Els percentatges canvien una mica si es pregunta per la catalana –molt (32%), bastant (35%), poc (12%), gens (9%)–, mentre el sentiment d’indiferència amb l’espanyola (13,5%) i la catalana (11%) és similar.
Per afinitats ideològiques, el gruix dels seguidors de la roja a Catalunya es troba majoritàriament en les files del PP (91%), C’s (90%), PSC (81%) i l’entorn dels comuns, Podem, ICV i EUiA representat al Parlament per Catalunya sí que es pot (CSQP) amb el 52%. En l’altre plat de la balança, els votants de la CUP en són els més hostils.
En contra del que podria semblar a simple vista, les seleccions esportives catalanes troben el màxim suport entre els electors de Junts pel Sí (82%), seguits dels de C’s (70%), PSC (67%), CSQ i PP (53%). La CUP és l’última, amb el 52% de votants molt o bastant orgullosos i percentatges d’indiferència i passotisme que dupliquen, tripliquen i fins quadrupliquen els dels seus adversaris polítics. En aquest posicionament hi podria influir la utilització de l’esport com a cortina de fum per amagar els problemes socials, el negoci dels drets de televisió i imatge o el sous dels esportistes professionals.
Tot i que, com ha quedat acreditat, el grau d’identificació amb cadascun dels combinats nacionals no és necessàriament incompatible, 3 de cada 4 seguidors de la selecció espanyola votarien en contra de la independència de Catalunya, i 3 de cada 4 seguidors de la catalana ho farien a favor.
La cosa guanya interès quan es demana pels equips de futbol. En principi, el 70% dels enquestats es declara seguidor d’algun club. D’aquests, el 77% seria del Barça –atenció: hi hauria més dones culers (83%), que no pas homes (72%)–, el 10% del Reial i Madrid, el 3,6% de l’Espanyol i el 9% d’altres clubs com l’Athletic de Bilbao, el Girona, el Nàstic o el Betis.
Per equips, la majoria de seguidors culers són votants de JxS (93%) i la CUP (85%). Els segueixen, a molta distància, els de CSQP (70%), PSC (65%) i C’s (58%). El PP, en canvi, té més aficionats del Reial Madrid (39%) que no pas del Barça (36%). A continuació hi ha C’s, amb el 22% de merengues, i el PSC, amb el 18%. Proporcionalment, la majoria de seguidors de l’Espanyol es distribueixen entre el PP (11%), CSQP (9%) i C’s (6%).
Preguntats per la independència de Catalunya, a favor del sí hi hauria el 61% dels culers, el 42% dels pericos i el 7% dels madridistes. Per partits, hi votaria a favor el 88% dels simpatitzants de JxS i la CUP, així com el 30% de CSQP i el 12% del PSC. La resta, o bé no hi participaria o bé hi votaria en contra.
Fe en la unitat d’Espanya
Segons l'enquesta del CEO, si parlem de creences religioses, el 56% dels catalans es declara catòlic, encara que només un de cada quatre vagi a ofici de tant en tant; el 23% ateu; el 12% agnòstic; el 2,5% evangelista o protestant; l’1,5% musulmà i la resta professa confessions minoritàries.
Per ideologies, els catòlics representen el 86% de l’electorat del PP, el 71% del PSC, el 66% de C’s, el 58% de JxS, el 38% de CSQP i el 21% de la CUP. Els ateus es concentren sobretot a la CUP, en una proporció del 50%, a CSQP (37%) i JxS (22%). El mateix passa amb els agnòstics, que són el 23% dels votants cupaires, i el 16% dels de CSQP i JxS.
Pel que fa a la independència, el 44% dels catòlics es posiciona a favor i el 48% en contra. Aquesta proporció és similar a la que expressen col·lectius la resta d’esglésies cristianes. En canvi, ateus i agnòstics són partidaris de trencar amarres amb Espanya en proporció del 54 i el 52%, respectivament, enfront del 37 i el 35% que seria partidari de romandre-hi. Pel que fa a la resta de confessions, una dada curiosa: només el 18% dels musulmans entrevistats dóna suport a la secessió, mentre que el percentatge de jueus és del 100%. Vejam si al final encara serà veritat que Israel ens farà costat...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada