27 d’abril 2012

Al peatge, el 13 de maig

Ja hi ha data per a la represa de les concentracions ciutadanes davant l'estació de peatge: diumenge 13 de maig. Així ho va anunciar ahir en el torn de precs i preguntes del ple l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC-Sumem per Alella), amb la complicitat de la resta de forces polítiques. 

Francisco va justificar la reactivació de les mobilitzacions un cop s'havia complert el període de gràcia de 45 dies que el ple de la corporació va donar al conseller de Territori i Sostenibilitat per revisar la decisió d'acabar amb les bonificacions als veïns i veïnes d'Alella per mobilitat obligada en dia feiner. "No hem rebut cap resposta", va dir. 

L'alcalde també va fer esment a la campanya ciutadana d'insubmissió als peatges, i va animar la ciutadania a participar en els actes reivindicatius previstos per al dia 1 de maig convocats per Prou Peatges. Al Maresme, la plataforma ha fet una crida a no pagar el peatge troncal de la C-32 a Vilassar de Dalt. 

Bassa d'oli 

El ple d'ahir va ser breu i plàcid. El govern va presentar els números de 2011. L'exercici es va cloure amb un romanent de tresoreria positiu de 794.000 euros. D'aquests, mig milió serà destinat al pagament de serveis i projectes interanuals que ja han estat encarregats, així com a complementar amb la part corresponent al municipi les subvencions atorgades per altres administracions. Sobre el destí dels 300.000 euros restants, l'alcalde va explicar que havia arribat a un acord amb l'oposició: 150.000 seran incorporats progressivament al pressupost per cobrir diverses necessitats, a mida que es faci necessari, i els altres 150.000 es destinaran íntegrament a estalvi. Francisco va assenyalar que es tracta d'una mesura de cautela davant de les possibles repercussions sobre les administracions locals de les noves exigències en matèria econòmica que el Govern de l'Estat pugui adoptar en els propers mesos. 

Amb l'absència del regidor del PP, Javier Berzosa, el ple va aprovar per unanimitat una moció impulsada per CiU en què es demana a la Generalitat que enllesteixi com més aviat millor el projecte executiu de la rotonda d'accés al nucli de Can Magarola i que li doni prioritat en els seus pressupostos. La moció també sol·licita un informe a la Direcció General de Carreteres per analitzar la millora de l'accessibilitat per a vehicles i vianants a les finques situades al costat de la BP-5002, entre el carrer de les Heures i l'entrada a Can Magarola. 

Els únics retrets van arribar en el torn de precs i preguntes. L'alcalde i la portaveu de CiU, Cristina Xatart, van dissentir a l'hora de valorar les VII Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella: 1.700 menús servits (un 24% més que l'edició anterior); 18 municipis (4 més) i 66 restaurants participants (12 més). Xatart també es va queixar de les dificultats que troba el seu grup per fiscalitzar els expedients de Serveis Socials per a la concessió d'ajuts a particulars i va acusar el govern d'emparar-se en la llei de protecció de dades per negar-los l'accés a la documentació. Francisco es va comprometre a trobar una solució a la seva consulta i va aprofitar l'avinentesa per fer públic que la Diputació de Barcelona concedirà, en el marc de la seva aposta pel turisme de proximitat, una subvenció de 30.000 euros al Consorci de la DO Alella. L'arribada d'aquests diners són importants per a Alella, ja que el seu ajuntament és qui més contribueix al seu sosteniment, amb 66.000 euros el 2012.