Pages

23 de febrer 2017

El ple d’Alella s’adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum

Aquest vespre, el ple municipal d’Alella ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament al Pacte Nacional pel Referèndum amb els vots a favor dels dotze regidors d’ERC+Sumem per Alella, Gent d’Alella, PDeCAT, Alternativa per Alella-CUP i Alella Primer, i l’únic vot en contra de la representant del PP. 

L’alcalde, Andreu Francisco, ha afirmat que amb aquest acord “es renova el compromís de l’Ajuntament i el poble d’Alella amb el procés per la consecució d’un referèndum” i ha fet “una crida a la ciutadania a decidir el futur del país”. 

La portaveu de Gd’A, Mercè Marzo, ha destacat que el seu grup es manifesta “100% a favor del dret a decidir i 100% a favor del referèndum” i ha apuntat la conveniència “d’estendre aquest dret a d’altres àmbits a nivell municipal”. 

El representant d’Alternativa per Alella-CUP, Oriol Font, ha incidit en la necessitat que el referèndum se celebri “abans de setembre per no repetir les escenes de 2014” i s’ha mostrat satisfet perquè “des de llavors s’ha avançat molt, com ho demostra el suport pràcticament unànime del ple”. 

Efectivament, a diferència de la moció d’adhesió al Pacte pel Dret a Decidir, que el juliol de 2013 va concitar l’abstenció dels regidors Josep Bardés, de Gd’A, i Glòria Mans, del PSC; aquest cop tots dos s’hi han sumat. La portaveu d’Alella Primer ha justificat el canvi perquè la resolució planteja el referèndum com una “eina inclusiva” que apel·la a “un debat escrupolosament democràtic i en igualtat de condicions de totes les opcions”. Mans ha afirmat que “s’ha de poder votar” i ha criticat que es digui que el referèndum divideix la ciutadania perquè “la societat ja està fraccionada i hi ha un punt en què no podem avançar”. 

El PP, en contra 

La regidora del PP, Annerose Bloss, ha envestit a fons: “lo que ustedes llaman dret a decidir es realmente pedir la independencia y nuestra postura es claramente no a la independencia porque es ilegal y es la forma que tienen algunos políticos de asegurarse el suedo y engañar a las personas con falsas esperanzas”. Interpel·lant directament l’alcalde, Bloss li ha dit: “Ocúpese de velar por la seguridad del pueblo y déjese de independencia. Basta ya de hacer el ridículo. Haga quitar las esteladas y cuelgue la bandera [espanyola] en lo alto del edificio, ahora que ya que la ha puesto en la sala de plenos”. 

Francisco s’hi ha tornat: “m’agrada que falti a la veritat i que hagi estat vostè qui ha agafat la bandera i l’ha col·locada a la sala. Avui es aquí, demà ja veurem on para”, ha presagiat l’alcalde. 

Llavors la portaveu del PP ha esgrimit un altre argument: “el otro dia me tragué la entrevista dels Matins [de TV3] al [diputat Joan] Tardà y dijo que teníamos el derecho de votar lo que quisiéramos. Esto vale mucho dinero. Y si acaso tendría que votar toda Espanya”, a la qual cosa Francisco ha respost que “més car és l’espoli fiscal”. 

El regidor del PDECat, Esteve García-Ossorio, s’ha declarat “sorprès” per “la barra del PP”. “Després veiem com als condemnats vinculats a determinats sectors els deixen lliures, i als que roben per poder menjar els foten a la presó. El dret a decidir és el cim de la democràcia. La resta és demagògia barata del PP”. 

Per treure-hi una mica de ferro, Josep Bardès hi ha intercedit i ha recomanat Bloss que parli amb el president espanyol: “Annerose, el derecho a decidir es un derecho básico. Las encuestas dan al sí un 50%. Tú que tienes línea directa con Rajoy le dices que haga una campaña a favor de la unidad, que con cuatro cositas os lo llevabais de calle: que si el corredor mediterráno por aquí, que si el puerto por allá…

I mentrestant, 25.000 persones de dins i fora de Catalunya ja s'han adherit al Pacte a favor de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada