Gilles Simeoni, a l'esquerra, i Jean-Guy Talamoni. |
Ahir el primer ministre francès, Manuel Valls, va rebre al palau de Matignon els presidents del govern i del parlament corsos, el sobiranista Gilles Simeoni i l'independentista Jean-Guy Talamoni, dins la roda d'audiències amb els nous presidents regionals sorgits de les eleccions del passat 17 de desembre.
Com ja vam explicar aleshores en aquest altre article, en aquests moments la independència no figura en l'agenda dels representants de l'illa. L'objectiu és un nou estatus institucional. "Creiem que hi ha una gran diferència respecte dels nostres amics catalans, que van més avançats que nosaltres", va aclarir Talamoni. Tanmateix, hi trobem semblances en el discurs. El president de l'Assemblea corsa va afirmar que "la France est un pays ami. Beaucoup de gens savent que notre démarche n'est pas antifrançaise, c'est une démarche pour être nous-même, ce que nous n'avons jamais cessé d'être, une nation. La question est d'instaurer des relations apaisées entre la Corse et Paris".
Com a Catalunya, en els darrers anys s'ha produït una situació de blocatge sistemàtic per part de l'Estat i del govern francesos sobre les decisions adoptades per l'Assemblea de Còrsega que n'ha impedit l'aplicació. Per això, a la sortida de la reunió, Simeoni i Talamoni van negar que s'hagués produït cap "desgel" en la relació amb París, simplement "un primer pas", una "porta entreoberta", sense la menor garantia de reeixir.
La trobada va durar més de dues hores, en el decurs de la qual el tàndem nacionalista va defensar tres demandes: l'oficialitat de la llengua corsa, la creació d'un estatut de resident i l'amnistia per als presos polítics acusats de terrorisme.
Del tancament al diàleg
A finals de desembre, Manuel Valls va declarar al diari Le Parisien que "l'Etat ne reculera jamais" a Còrsega, i fa només uns dies refusava categòricament el concepte de nació corsa: "Només hi ha una nació, la nació francesa". "La Corse est dans la France et dans la Republique et aucun discours, en corse ou en français, ne pourra remettre en question ce lie". Talamoni l'ha respost recentment a Radio France: "Cela ne fait injure à personne que de dire que nous sommes Corses, tout simplement". I per a Simeoni, "pretendre eludir que Còrsega va ser un estat independent al segle XVIII i que hi ha un poble cors que és una realitat objectiva és girar-se d'esquena a una obvietat".
Malgrat la posició oficial, la premsa francesa explica que "le gouvernement s'efforce de reprendre la main en Corse après la victoire surprise des nationalistes", fins al punt que el mateix cap de govern va assumir la creació tres grups bilaterals de treball per analitzar la qüestió lingüística, els aspectes territorials i la lluita contra l'especulació i la depredació del sòl, i un tercer sobre l'estatus constitucional de l'illa i la relació entre les institucions corses i les franceses. El procés de discussió té una durada prevista de tres mesos, fins al juny, abans de fer un primer balanç.
Efectivament, "nous avons constaté en l'Etat les désaccords mais nous avons convenu de l'ouverture d'un dialogue", va declarar un Simeoni escèptic. "Il s'agira -va afegir- pour nous de démontrer la pertinence de nos arguments et la nécessité d'aller vers une révision constitutionnelle pour permettre les mesures indispensables pour lesquelles nous avons été mandatés par une majorité des corses". Per al president de l'executiu cors, "no és concebible que el Govern i l'Estat es neguin a prendre en consideració la nova situació política que s'ha creat a Còrsega".
La visió dels corsos
I mentrestant, els corsos què en pensen? Doncs hi ha de tot. Recordem que els nacionalistes governen en minoria amb el 38% dels sufragis i ocupen 24 dels 51 escons de l'Assemblea. Per mostrar la pluralitat d'opinions que ha suscitat la notícia he fet una tria entre els lectors del quotidià Corse-Matin d'avui mateix.
Des de l'òptica jacobina, s'acusa els "profetes" nacionalistes de no ocupar-se dels problemes reals -"la islamització, les deixalles, els transports..."- i fixar-se únicament en qüestions identitàries:
- "En conclusion nous dirons que 100% des Corses devront se conformer aux desiderata et idées de 33%..... Et ce n'est pas fini: cela ne fait que commencer".
- "Pseudo prisonniers politiques, même plus de 70% des corses nient leur existence. L'évolution des institutions, il faudrait d'abord convaincre plus de 50% des Corses avant de s'attaquer à Paris. Enfin les délibérations de l'assemblée de Corse n'ont que valeur consultative. Étonnant que nos 2 prophètes n'aient pas abordé les sujets suivants qui sont bien plus importants: chômage (15%), déficits et dettes des comptes des collectivités, pauvreté insulaire (20%), compagnie maritime régionale, développement économique..."
Els centralistes més efusius ho tenen clar: referèndum i a prendre pel sac!
- "Manuel Valls devraient organiser un référendum en Corse, pour un oui ou non à l'indépendance!!! Que l'on soit fixer une bonne fois pour toute!!"
Des d'una posició possibilista, no necessàriament particularista, s'apunta la necessitat d'abordar una reforma descentralitzadora i es veu Còrsega com la punta de llança de les reivindicacions regionals. Des d'una lògica gradualista, per a alguns els rèdits que se'n puguin derivar només són el primer pas ("ùn hè chè u primu passu"):
- "La Corse n'est que le début de la vraie régionalisation. Si Hollande et Valls veulent se sortir du merdier national dans lequel ils se sont mis, ils doivent réfléchir sérieusement sur la décentralisation entamée par Mitterand. Les Français en ont marre du centralisme parisien, des décisions qui ne concernent que la petite couronne. La France c'est la Bretagne, la Catalogne, l'Alsace, la Savoie, la Provence, le Pays Basque etc.. et celle qui par son insularité s'exprime plus facilement la Corse. Les autres suivront. Ce sont les régions qui font la France. Pensez y".
- "La Corse a juste 30 ans d'avance sur les autres régions dans la manière de voir les choses car chez nous les problèmes sont accentués du fait de notre insularité et de notre forte identité. Dans 30 ans, les autres régions a forte identité comme l'Alsace, la Bretagne ou le Pays Basque réclameront ce que la Corse réclame auj c'est à dire plus d'autonomie et à ce moment là la Corse obtiendra des avancées politiques en matière d’autonomie. Ceci dit si la Corse n'obtient pas dès auj des avancées politiques, c'est un véritable déni de démocratie de la part de la France".
Per als sobiranistes, el problema és evident: el nou govern vol, honestament, desenvolupar l'illa, però està mancat d'eines per sortir-se'n i per contrarestar aquest dèficit no té cap més remei que apel·lar al fet diferencial:
- "Les nouveaux élus ont un problème considérable qui ne peut que les plonger dans les difficultés. Au contraire de leurs prédécesseurs, ils semblent vouloir développer l'île... Le problème est que, hors l'indépendance, ils ne possèdent aucun moyen pour réaliser leur ambition. Moyens législatifs, moyens financiers dépendent de Paris. Alors, que faire sinon enfoncer un peu plus le clou de notre différence? Une régionalisation des moyens en matière de formation professionnelle, l'argent européen, une adaptation de la fiscalité peuvent être obtenus. Mais la France craignant toujours la perte de même la plus petite partie de son territoire a-t'elle intérêt à aider les nationalistes? Bien sûr que non ... Quant à ceux qui veulent l'explosion du duo pour les remplacer par des alliances tout aussi improbables, il faut qu'ils sachent que même si la Corse devenait indépendante, elle ne s'en sortirait pas plus mal que la France... Comme elle, nous nous retrouverions pieds et poings liés envers les banquiers et les multinationales".